Toepassingen Van Wkk In Verschillende Sectoren
Toepassingen Van Wkk In Verschillende Sectoren
Blog Article
Wkk In De Tuinbouwsector
000 eenheden als doelstelling voor 2009-2010 en een doelstelling van 2. 500.000 eenheden in 2030. Geschat wordt dat er ongeveer 1. 000 micro-WKK-systemen in gebruik zijn in het Verenigd Koninkrijk per 2002. Dit zijn voornamelijk "Whispergen", stirlingmotoren en Senertec Dachs-zuigermotoren. Met ingang van 7 april 2005 heeft de Britse regering de btw verlaagd van 17,5% naar 5% voor micro-WKK-systemen om met deze subsidie de vraag naar deze opkomende technologie ten koste van de bestaande, minder milieuvriendelijke technologieën te ondersteunen.
Op het apparaat was gedurende de introductie in 2010 en 2011 een subsidie van ca. 4. 000 euro te krijgen om de marktintroductie te stimuleren. Medio februari 2011 werd deze subsidieregeling stopgezet.
Het vermogen van een WKK wordt meestal uitgedrukt in k, Welektrisch. WKK-installaties met een motor hebben typische vermogens tussen enkele honderden k, We en enkele MWe. Microturbines hebben een elektrisch vermogen van 1 tot 50 k, We. Het thermisch vermogen is moeilijker eenduidig te bepalen en vereist inzicht in de diverse warmtebronnen van de motor en in de lokale verwarmingsnetten.
Wkk In De Voedsel- En Drankenindustrie
Het elektrisch rendement van de meeste WKK-installaties ligt tussen de 30% en 42% en soms zelfs meer. In de praktijk is bij een goed werkende installatie een thermisch rendement haalbaar van 55%. Het is mogelijk om een motor op deellast te laten werken. Dit heeft echter een nadelige invloed op het rendement.
Aan de verwarmingszijde werkt de warmtekrachtkoppeling-eenheid parallel met een verwarmingsketel. Beide warmteopwekkers worden aangesloten op het verwarmingssysteem, de warmwaterverwarming of andere warmteverbruikers, zoals een zwembad. Afhankelijk van het verbruiksprofiel van het gebouw kan het zinvol zijn een verwarmingswaterbuffer te gebruiken, zodat de looptijd van de WKK-module zo lang en ononderbroken mogelijk kan zijn.
Als er geen verbruikers meer zijn, wordt de elektriciteit aan het openbare net geleverd en vergoed. De elektriciteit voor gebruik ter plaatse wordt opgewekt in eenheden die zijn afgestemd op de respectieve behoeften. Niet benodigde stroom wordt geëxporteerd naar het openbare net en de energieleverancier zorgt voor een vergoeding. De warmte die in een warmtekrachtcentrale wordt opgewekt, gaat niet verloren, in tegenstelling tot centrale centrales.
Wkk: De Sleutel Tot Duurzame Ontwikkeling
Samen met een andere warmteopwekker, zoals een ketel, wordt het gebouw vrijwel verliesvrij voorzien van stroom, warmte en warmtapwater. Ook de koelvraag kan geheel of gedeeltelijk worden gedekt door koppeling met een absorptiekoelmachine.
Speciaal voor grotere panden waarin per jaar meer dan 1600 m3 gas wordt verbruikt is er de micro- of mini-warmtekrachtkoppeling. De techniek wordt al meer dan 20 jaar gebruikt voor omvangrijke toepassingen. Een warmtekrachtkoppeling is goed voor het milieu, omdat er minder brandstof wordt verbruikt en de CO2-uitstoot lager is dan bij een cv-ketel.
Een mini-warmtekrachtkoppeling is ongeveer zo groot als een vaatwasser en past daarmee zeker in een groot pand. De HRe-ketel, ook wel micro-warmtekrachtkoppeling genoemd, verbruikt minder energie dan de HR-ketel. Bij een HR-ketel gaat een deel van de warmte die vrijkomt verloren, terwijl een HRe-ketel deze warmte gebruikt voor verwarming of warm water.
Wkk En Warmtekrachtkoppeling: Een Uitgebreide Analyse
Er zijn geen subsidies beschikbaar voor de HRe-ketel, maar u kunt wel Lees hier meer een Energiebespaarlening aanvragen, waarbij u profiteert van een vaste, lage rente.
Naast het bevorderen van duurzame energie is het efficiënt gebruiken van energie door innovatieve nieuwe technieken een onmisbaar element in de route naar een duurzame energiehuishouding. Bijkomend is ook het verminderen van CO2 een belangrijk onderwerp bij de overheid. De warmte/kracht koppeling techniek komt tegemoet aan al deze beleidonderdelen. Het systeem is eigenlijk op te vatten als de opvolger van de hr-ketel met als bijkomend effect dat het ook elektriciteit kan opwekken.
Daarom is een interessant product voor de consument. Wel is het systeem nog in de ontwikkelingsfase en wacht het op acceptatie door de markt. Als de micro-wkk op grote schaal is ingeburgerd zal het een groot aandeel hebben in de elektriciteitsproductie. De (Energieonderzoek Centrum Nederland) heeft op basis van langetermijnstudies berekend dat de micro-wkk tezamen in 2020 wel 55 procent van de energie op kunnen gaan wekken die Nederland verbruikt.
Wkk En Milieubescherming
Ongeveer 450. 000 micro-wkk systemen leveren evenveel energie als de Eemscentrale. Dit zijn het aantal ketels dat per jaar vervangen worden, per jaar kan men door het installeren van wkk-systemen in plaats van de huidige hr-ketels de bouw van een zeer grote elektriciteitscentrale besparen. Voorlopig is de brandstof voor het systeem nog aardgas, maar in de toekomst met de komst van biogas en uiteindelijk waterstofgas zal het systeem steeds duurzamer worden.
Vergeleken met de hr-ketel zal de micro-wkk ongeveer twee keer meer gaan kosten, wat terugverdiend moet worden met de besparing op onttrekking van elektriciteit van het net. De ontwikkelaars verwachten een terugverdientijd van ongeveer vijf jaar. Grote bedrijven bekijken de mogelijkheden om het systeem op afstand te controleren, zodat een alle wkk-systemen in een gebied als één grote energiecentrale gezien kan worden.
Onderstaand schema licht de werking toe van een warmtekrachtinstallatie: De (meestal inwendige verbranding) gevoed door een brandstof (gas, biomassa enz.) zet een , die vervolgens wordt geïnjecteerd in het net. maken het mogelijk om de warmte te recupereren van de rookgassen, van het koelvloeistofcircuit van de motor en soms van de smeerolie.
Wkk En Groene Energieproductie
Warmtekrachtkoppeling staat in voor de aan warmte van een site. De rest wordt geproduceerd door een aanvullende verwarmingsketel. De geproduceerde elektriciteit moet grotendeels zelf worden verbruikt. De niet-ingevulde elektriciteitsbehoeften worden dan verstrekt via het net. © Leefmilieu Brussel De warmtekrachtinstallatie wordt en moet idealiter werken zonder dat de installatie vaak wordt uitgeschakeld en weer opgestart.
Warmtekrachtkoppeling is dan ook het overwegen waard bij . Doeleinden die hiervoor in aanmerking komen (grote en constante behoeften) zijn: residentieel: collectieve huisvesting individuele huisvesting (micro-wkk voor thuisgebruik) tertiair (ziekenhuis, rvt, hotel, zwembad) industrieel gemengd (warmtenet) De gecombineerde productie van warmte en elektriciteit maakt het mogelijk om 15 tot 20% primaire energie te besparen in vergelijking met klassieke gescheiden installaties (bijvoorbeeld warmteproductie met een ketel en elektriciteitsproductie in een STEG-centrale).
Vergelijking tussen wkk aardgas en gescheiden productie voor primaire energie © ICEDD In dit voorbeeld zorgt de warmtekrachtkoppeling voor een besparing aan primaire energie van 18% (225 k, Wh / 1225 k, Wh) in vergelijking met klassieke gescheiden installaties. Vergeleken met een gescheiden productie vergen wkk-installaties echter meer onderhoud, maatregelen om het lawaai van de installatie te beperken en een grotere oppervlakte van de technische ruimte.
Wkk: Een Duurzame Energiebron Voor De Landbouwsector
000 tot 25. 000. Voor de rendabiliteit is het hoofdzakelijk belangrijk dat de geproduceerde elektriciteit volledig zelf wordt verbruikt. Of het de moeite loont om gebruik te maken van warmtekrachtkoppeling wordt eerst nagegaan met behulp van een Is deze positief, dan zal een vervolgens onderzoeken in hoeverre het project mogelijk is.
Report this page